Hilo, HI

Naturen som mitt klassrum

Torsdagen den 26 februari hade vi utflykt till Honoli'i Beach med klassen i min kurs Hawaiian Ethnozooloogy. Honoli'i beach är det enda surfing stället i Hilo. Vi börade med att promenera längs stenstranden för att bara observera vad vi ser och ta in minljön. Det var ganska svårt att ta sig fram mellan vattnet och de höga klipporna då det låg mycket skräp i vägen. Delar av betonggrunder med armeringsjärn till husgrunder har tidigare rasat ner från klipporna där människor vill bosätta sig så nära havet så möjligt utan att ta åtanke hur den gamla marken eroderar på denna gamla vulkan ö. Där låg till och med ett bildäck var jag kommer ihåg. Detta var en bit ifrån själva stranden. Honoli'i Beach har förstörts många gången i stormar men människorna har hjälpts åt att återställa den och jobbar hela tiden med att bevara och ta hand om naturen som deras släktignar lärde dem.
En livvakt som har lärt upp de flsta livvakter i detta distriktet, även min lärare Lito Arkangel, föreläste om att vara säker speciellt i havet och när man interagerar med alla naturens element. Viktigast är att inte vara för ivrig utan ta sig tid till att sitta ner och observera havets rytm. Hur ofta de stora vågorna kommer i sätt och hur många vågor varje sett består av. Detta visste jag sedan tidigare, de stora vågorna kommer i sett. Vanligtvis är det sett med 5-10 större vågor och sedan lugnar det ner sig igen innan nästa sett kommer. 
Tänker man bege sig ut i vattnet och surfa bör man vara säker på att om man förlorar sin utrustning i vattnet så kan man ta sig in till stranden genom att simma på egen hand i strömmar som drar dig utåt. 
 
Jag absolut älskar att mitt klassrum är inte bara består av en lokal med fyra väggar och ett tak. 
Utflykten verkade kanske vara väldigt chill och inte så styrd, men jag lärde mig om Aloha. (Respekt, kärlek, närvaro.... och så mycket mer) Aloha varken att uttrycka eller beskriva i ord. Linguister beskriver det som något som inte går att definera utan måste upplevas. Jag kan säga att jag har upplevt och lärt mig Aloha, min dröm är att kunna för detta vidare, aldrig glömma och för alltid ha Aloha med mig i livet!
 
Efter lektionen åkte jag tillbaka till Honli'i med vänner även om solen gått i moln för lite strandhäng med Iris som fyllde 22 år.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

E-postadress: (endast för mig)


URL/Bloggadress:


Har du något att säga?