Hilo, HI

Inte bara en dans på rosor

Det är inte bara roliga äventyr och spännande upplevelser. Jag går ju trots allt i skolan här och jag måste ju se till att klara av mina kurser. Sanningen är ju att jag kan inte precis klaga på att jag har mycket läxor, man väljer ju vad man gör det till. Jag läser bara fyra kurser, även om det är 100%, men det är inte dem svåraste kurserna. Visst lär jag mig nya saker och så men det är inte så att jag är överbelastad med skolarbete. Ändå har det svajat lite med motivationen och koncentrationen till att göra sitt bästa. Speciellt när man vet att jag inte kan använda kurserna jag läser här, hemma i Sverige. Visst kunskap är alltid bra men jag får inga poäng för dem. Den enda kursen som jag känner ger mig något direkt mervärde är att lära mig mer om Hawaii. Jag vill lära mig om platsen jag har bott på i över 6 månader nu! Jajamen, förra veckan fredagen den 13:e hade jag bott här i Hilo i ett halvt år! Det gör mig jätteglad och stolt. 

Syftet med detta inlägget är väl mest för att påminna mig själv när jag läser detta i efter hand att jag hade kvällar/nätter när jag satt på mitt rum och försökte motivera mig själv till att läsa på inför ett prov den nästkommande dagen. Förra terminen presenterade jag väldigt bra i mina kurser och nu är det hög tid att ta tag i det igen haha. Även om det inte finns någon anledning att sikta på högsta betyg måste jag som sagt se till att klara av kurserna haha. Så det är väl dags att sluta skriva här och läsa lite till innan jag lägger mig. 

Värt att tillägga är väl att det är extra svårt att plugga när det har varit 30 grader och solsken ända sedan skolan började i Januari. När jag reste hit trodde jag att det skulle regna hela tiden då det är en av de regnigaste platserna i USA, och tro mig det regnade otrolig trycket under höstterminen!! Men sedan årsskiftet har det nästintill varit fantastiskt väder hela tiden. Man tror man ska bli van vid solskenet och ta den för givet när man flyttade hit och upptäckte de soliga perioderna, som är väldigt oförutsägbara i vanliga fall. Sanningen är att även efter 6 månader tar jag ännu inte solen för givet. Har varit många veckor av fint väder, och regnet kommer så småningom det vet jag i bakhuvudet, men varje morgon blir jag lika glad för det dina vädret. Och varje kväll när jag går till matsalen njuter jag av solen när den är sådär lagom värmande och skön innan den går ner, som en semesterdag när man sitter på balkongen nyduschad efter en lång strand dag innan man beger sig ut på jakt efter en restaurang.

Lycka till imorgon med provet Linn. För det lär du behöva nu... Pust! Haha


 

Alla som vandrar är inte vilse...

Citatet låter viseligen mycket bättre på engelska, " Not all those who wander are lost", men det är innebörden som är huvudpoängen. Tankarna kan vandra iväg och själen följa efter, men det betyder inte att man är påväg att tappa bort sig själv. Tvärt om kan du växa, utvecklas eller faktiskt till och med leva lite med hjärtat istället för huvudet ett tag. 
Februari har hittills varit fylld med upplevelser. Jag har knappt haft tid sitta ner och skypa med mina nära och kära hemma eller uppdatera bloggen. Tankarna har snurrat fram och tillbaka kring den kommande hösten och vad jag vill göra då. Men i slutändan är det ganska självklart ändå. Man är bara ung en gång och man måste leva livet för sig själv och inte någon annan om man ska ta vara på sitt liv och vara lycklig. Ingen som har valmöjligheten får ignorera det. I slutändan är alla runt om sig mycket gladare om du är lycklig, du kanske även kan lyckas inspirera någon att våga ta ett beslut som gör dem lite lyckligare, eller ger dem modet att ta steget över en tröskel mot en dröm. 
 
För ungefär en vecka sedan fick jag min GoPro! Helt sjukt kul att göra korta filmer och ta häftiga bilder. Jättekul att ha en kamera som är så enkel att ha med sig överallt. Dagen efter kameran blev levererad åkte jag med skolans utflykt till Place of Refuge. Det är en historisk plats här på ön samt ett väldigt bra snorkel ställe. Enda anlednignen till att jag följde med ditt var för att jag ville snorkla med min nya kamera. Dessutom visste jag att senast jag var där med familjen över jullovet så såg vi delfiner. Som om ödet var på min sida så kom det delfiner insimmandes till bukten denna soliga lördagen också! Jag och Drew bedömde att dem var för långt ut för att kunna simma till dem, men bestämmde oss ändå för att hoppa i och passa på att snorkla lite mer innan det var dags att bege sig hemåt igen. När vi hoppade i vattnet och simmade uttått mot djupare vatten kunde jag skymta en skugga väldigt långt ner i havet. Det tog inte mer än 1 sekund innan jag förstod att det var delfinerna som var mycket närmare än vi hade kunnat tro. I det stora, djupa blå simmade vi med vilda delfiner så nära att jag var tvungen att dra tillbaka min hand för att inte röra dem. Det går inte att beskriva hur graciösa dem var i sina rörelser när dem simmade mellan havets djupa botten så vi tappade siktet av dem och upp till ytan igen och hoppade. Det var väldigt speciellt, samtidigt som jag ville simma så nära dem så möjligt så har jag för mycket respekt för djuren för att röra dem och störa deras frid. Ett tag var jag nästan lite rädd när dem simmade så nära mig och under mig så att jag nte kunde se alla samtidigt haha. 
 
När jag var liten tjatade jag många gånger om att jag ville simma med delfiner och se delfier så fort vi planerade en resa mot varmare breddgrader. Man kan kalla det en barndomsdröm. Barn har många drömar och dem ändras hela tiden i takt med att man växer. Det är inte nu jag säger att detta är en av dem drömmarna som jag aldrig växte ifrån, för det gjorde jag. Precis som med många andra. Jag hade helt glömt bort det tills efteråt. 
Att få uppleva och simma med delfinerna var ändå helt otroligt och jag hoppas att jag aldrig kommer glömma bort det lika väl som jag hoppas att det inte var sista gången. Nu när jag sitter här vill jag bara tillbaka till ögonblicket.
 
Mitt i veckan innan denna upplevelsen som tog andan ur mig var vi på en nattmarknad och hamnade i en väldigt mysigt och trevlig stämning. Musik, dans, mat och blandade människor. Denna helgen åkte vi till Rainbow falls här i Hilo och gick på lite upptäcksfärd, simmade bland vattenfall, klättrade på klippor och åkte i små vattenforsar.
Veckan avslutades på Hapuna Beach med Kayla, Kahri och Cat.
 
       
 
 
 

New Adventures

Ännu en händelserik helg har kommit till sitt slut. I en kort sammanfattning så har  jag druckit kava på en kava bar, det är saften av en planta som kort och gott ska få dig att må bra och slappna av speciellt i musklerna i ansiktet haha. Smakade inte så super gott, men drickbart. Det dracks ur ett halvt kokosnöt skal. Själv kände jag inte av effekten lika mycket som mina vänner. Tyckte bara tungan domnade bort lite i början. Fredagkvällen slutade med pizza  på mitt och Isabellas rum. En mycket bra kväll. Tidigare samma kväll åkte jag upp över molnen med Kayla och några vänner. Det var precis att Kaylas bil klarade av att ta sig upp till informationscentret på Mauna Kea även om vägen var jättefin. Helt fantastiskt att stå över molnen och se solen gå neråt. Denna gången var vi bara uppe vid informationscentret och vände, men jag ska definitivt åka dit igen en kväll och se solnedgången men även stanna för att titta på stjärnorna. Hoppas vi kan åka med någon som har en bil som klarar av att köra hela vägen upp förbi informationscentret till toppen. Mauna Kea är otroligt nog räknat från havsbotten det högsta berget i världen. Då berget är en vulkan och havsbotten på något sätt är nertryckt så blir det högre än självaste Maunt Everest. Från botten till toppen är den inaktiva vulkanen precis över 10 000 meter högt.   Uppe på berget ska det vara en av världens klaraste stjärnhimlar vilket är orsaken till dubbelsiffrigt antal teleskåp och observatorier från flera olika nationer på toppen. 

Lördagen ägnades åt shopping, salsa o tortilla chips till en film med Kelli och avslutades med en ordentlig fest i temat djur. Jag var utklädd till en fjäril. 
Så idag (söndag) sov jag ut, åt mer salsa och tortilla chips men denna gången till SUPER BOWL!! The patriots vann och Laura och Kaylas hemmalag Seattle Seahawks förlorade. Man kan nästan säga att dem snubblade på mållinjen. Riktigt bra match även om jag inte fattar allt haha. Katy Perry var matchens underhållning i halvlek. 
Vi var också ute på lite äventyr och letade efter gömda oaser. Max hoppade från en klippa som var 50ft hög. Ni kan ta det lugnt det var till 99% säkert haha. Jag hoppade inte så chilla mamma o pappa. Min vän Kelli hoppade där för någon vecka sedan och skaffade sig en fraktur i sacrum bara av att landa i vattnet från hög höjd. Gäller att hålla kroppen spikrak bär man landar... Inte det skönaste precis men hon ge definitivt en episk berättelse för resten av livet.  

För övrigt så hade jag en lektion på stranden i torsdags. Vi åkte dit för att leta efter olika skaldjur, krabbor, fiskar och annat spännande liv i havet som vi lär oss om. Helt fantastiskt att få leva och lära i naturen här. Aldrig hade jag trott att jag skulle ha en lektion på en strand med flera havssköldpaddor och koraller i Hawaii.